Oczyszczanie organizmu

moje zdrowie w moich rękach
Home » Diety i odżywianie » Buraki są dobre na wszystko

Buraki są dobre na wszystko

Mowa oczywiście o burakach ćwikłowych. Czerwonym złocie, a raczej czerwonym panaceum na nasze cywilizacyjne dolegliwości, co ważne w kontekście tematyki bloga – panaceum o właściwościach oczyszczających.
Stosunkowo niedawno buraki szturmem zdobyły dietetyków i serca osób, które chcą odżywiać się zdrowo i żyć zdrowo bazując na naturalnych skarbach. Takim skarbem okazał się zapomniany burak. Wystarczyło jednak by zainteresowali się nim naukowcy (czegóż oni nie potrafią! z buraków robią prawdziwe medialne gwiazdy!) byśmy na nowo zauważyli to niepozorne, acz niezwykle smaczne i zdrowe warzywo.

Dziś już nauczyliśmy się na nowo, że burak jest warzywem energetyzującym, a dodatkowo doskonale radzi sobie z oczyszczaniem krwi i jelit. Zacznijmy jednak od początku….

Co stwierdzili naukowcy?

Naukowcy z Wielkiej Brytanii w 2009 roku przeprowadzili ciekawy eksperyment. Poddali badaniu wysiłkowemu i badaniu ciśnienia ośmiu mężczyzn. Każdy z nich przez sześć dni z rzędu codziennie rano wypijał 0,5 l świeżego soku z buraków. Ci sami mężczyźni w trakcie kolejnych sześciu dni wypijali taką samą ilość soku z czarnej porzeczki. Po zakończeniu badań i podsumowaniu pomiarów okazało się, że zarówno wskaźniki odzwierciedlające tolerancję wysiłku jak i wskazania ciśnienia były u tych mężczyzn znacznie lepsze wtedy, gdy pili sok z buraków niż w dniach, w których wypijali sok z czarnej porzeczki. To badanie skłoniło resztę świata do wysnucia wniosku iż burak ćwikłowy jest warzywem energetyzującym i poprawiającym wydolność ludzkiego organizmu. W efekcie zaczęto zachwalać sok z buraków jako alternatywę dla Red Bulla. Odnośnie tego stwierdzenia pozostaję sceptyczna, zdając sobie sprawę z tego, że w buraku tkwi jednak ogromny potencjał staram się włączać go regularnie do cotygodniowej diety. Jaki to potencjał?

Co kryją w sobie ćwikłowe buraki?

Mnóstwo witamin i minerałów. Są wśród nich potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, mangan, witaminy A, C i B1 oraz kwas foliowy, a to oznacza, że:

  • buraki zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych, wzmacniają system immunologiczny, poprawiają kondycję włosów i paznokci, minimalizują zagrożenie siwizną (kwas foliowy),
  • przeciwdziałają anemii i leczą ją – dzieje się tak dzięki kobaltowi, który jest minerałem niezbędnym w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, buraki obniżają też ciśnienie.

Oprócz tego buraki oczyszczają organizm. Jak?

Oczyszczające właściwości buraków

Sok z buraków ma właściwości detoksykacyjne – wypłukuje toksyny z organizmu i ułatwia jego oczyszczenie. Przede wszystkim poprzez usunięcie z organizmu mocznika, ale dodatkowo buraki oczyszczają też organizm ze szkodliwych drobnoustrojów blokując ich zdolność przylegania do tkanek. Ułatwiając trawienie buraki poprawiają pracę jelit i usprawniają procesy wydalnicze zachodzące w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.
Uważa się też, że buraki doskonale wpływają na wątrobę, a sok z nich ma silne właściwości antymutagenne (dzięki śladowej zawartości cezu).

Nie dla wszystkich

Spożycie buraków powinni ograniczyć diabetycy, u których pod wpływem tego warzywa może dojść do nadmiernego wzrostu poziomu cukru we krwi oraz osoby cierpiące na reumatyzm bądź kamicę nerkową – burak zawiera bowiem duże ilości szczawianów, które zaostrzają przebieg tych chorób.

Jak jeść buraki?

Pod każdą postacią ograniczając jednak spożycie buraków przetworzonych. Sok buraczany w kartoniku raczej nam nie pomoże, za to świeże buraki można kupić u nas w każdej porze roku – warzywa te dość dobrze znoszą przechowywanie i to bez specjalnych zabiegów konserwacyjnych (chemii).
Można też stosować specjalne kuracje tj. przez kilka tygodni, dwa razy do roku, wypijać sok buraczany. To jedna z najczęściej polecanych metod detoksykacji.
Osobiście polecam włączenie buraków do codziennej diety i zjadanie ich od czasu do czasu pod postacią barszczu (koniecznie domowej roboty) i gotowanych bądź zasmażanych buraczków dodawanych do mięs.

8 Responses to “Buraki są dobre na wszystko”

  1. nałęczowiiaczka says:

    Buraczki sa świetnem, uwielbiam ich smak i jem pod każda postacia:)) plasterki buraczków oblane vinegretem są suuuuper:) ostatnio odkryłam takie w tesco. ciekawy smak

  2. hmm…zastanawiam się gdzie można kupic takie przekaski? Wiecie? Jestem na diecie i podejrzewam,ze świetnie zrekompensowałoby mi to brak chipsów

  3. szczerze mówiąc nie wiem, swoją drogą pomysł stworzenia czegoś w rodzaju chipsów buraczanych jest całkiem niezły zwłaszcza, że buraki są naprawdę smaczne. Ja osobiście, tak na szybko, zasmażam buraczki z ziemniakami – bardzo dobrze się to komponuje. Buraki i ziemniaki podgotowuję tak na pół twardo, a potem kroję w plastry i na patelnię (ze smalcem lub masłem) doprawiam pieprzem, lubczykiem (lubczyk dodaję do wszystkiego) i czosnkiem (też dodaję do niemal wszystkiego) i zasmażam chwilę dopóki ziemniaki nie zmiękną. Buraki tak czy inaczej pozostają lekko twardawe. No i objadam się tym bezkarnie. Polecam też pasztety – najlepiej domowej roboty z bardzo dużą ilością ćwikły z chrzanem. Pychota

  4. Dzięki za sugestię. Faktycznie z vinegretem też się nieźle komponują :-) , o przypomniało mi się, ze plastry gotowanych buraczków świetnie smakują też w połączeniu z dipem z jogurtu bałkańskiego z dużą ilością czosnku albo dowolnych innych przypraw

  5. buraki są najlepsze, a forma czipsa…niebo w gębie:) crispy miało dobry pomysł

  6. Kochani jem buraczki, warzywka i owoce a dodatkowo stosuję suplement diety Floradix Saludynam. Jest bardzo dobrze przyswajalny, bo jest w płynie, jest natiralny, nie ma konserwantów, do tego zawiera mnóstwo witaminek wspomagających układ odpornosciowy:)

  7. W okresie zimowym moja podstawowa codzienna sałatka to jeden burak jedna marchewka i jedno jabłko …
    wszystko zbelndowane (w takim ręcznym blenderze).
    Smakuje wyśmienicie – polecam każdemu.
    To jest zdrowie “za grosze” zamiast cuuudów z apteki

  8. Sok z buraka rządzi, może zbyt smaczny nie jest, ale poprawia zdecydowanie wydolność.

Leave a Reply